'Wij zijn er' - Santiago de Chile - Special Mission Sustainable

Asset Publisher

'Wij zijn er' - Santiago de Chile - Special Mission Sustainable
Onder het motto ‘Walk our talk’ werkt Mission Sustainable aan een eerlijk en duurzaam BZ. Op onze posten wordt Mission Sustainable in de praktijk gebracht. Door bijvoorbeeld afval te scheiden, vegetarische gerechten te serveren, zonnepanelen op ambassades te plaatsen en kleding te recyclen. Laat je inspireren door onze collega’s in Santiago de Chile!

Santiago de Chile

“Walk our Talk” of “Practice what you Preach” dragen we bij ons op de ambassade in Chili hoog in het vaandel. Wij schaften als eerste ambassade in Chili een hybride dienstauto aan. De residentie is voorzien van zonnepanelen. En op dit moment maakt de helft van het ambassadepersoneel gebruik van duurzame vervoersalternatieven zoals de fiets en het openbaar vervoer voor woon-werk verkeer en om naar afspraken in de stad te gaan.

De impact van klimaatverandering is heel zichtbaar in Chili. We willen met de Nederlandse circulaire economie benadering en oplossingen inspireren en laten zien dat maatschappelijke en ecologische uitdagingen ook daadwerkelijk kunnen worden omgezet in kansen. Oplossingen voor hergebruik van (gezuiverd) (afval)water, het omsmelten van gebruikt plastic tot kratten, het omzetten van biologisch afval in energie zijn mooie voorbeelden van waar we aan werken.

Chili is voorloper op het gebied van klimaat en verduurzaming. Opvallend veel Chileense ondernemingen zijn actief in de eiwittransitie, van conventionele dierlijke eiwitten naar alternatieve (plantaardige) alternatieven. Zeewierfarms kunnen tien keer zoveel CO2 vastleggen dan een natuurlijk bos.

Ook bieden de planten in zee bescherming en voedsel aan de onderwaterfauna en dragen ze bij aan de marine biodiversiteit. Nog belangrijker is het gebruik van zeewier als ingrediënt voor veevoer. Onderzoek toont aan dat consumptie van bruine zeewiersoorten de methaanuitstoot van runderen reduceert tot wel 80%. Deze reductie van de uitstoot van methaangassen is een forse stap op weg naar klimaatneutraliteit van de veehouderij.

Samen met lokale onderzoeksinstituten kijken we naar het commercieel en duurzaam verbouwen van lokale zeewier soorten om de groeiende vraag naar alternatieven eiwitten in te vullen.

De avocado heeft geen duurzaam imago, terwijl de vraag steeds toeneemt, ook in Nederland. In de Chileense Aconcagua vallei wordt een groot deel van de avocado’s geproduceerd voor export naar Nederland. Chili ondervindt aan den lijve de gevolgen van de klimaatverandering en kampt met ernstige droogte. De water intensieve productie van avocado’s gaat hiermee niet hand in hand. Daarom hebben we een project opgezet om de avocado productie in de Acongaguavallei duurzamer te maken. Dat gebeurt door kennisoverdracht, pilots met nieuwe technologieën (zoals remote sensoring, kunstmatige wateropslag in de winter om te gebruiken in de zomer), beter en geïntegreerd watermanagement en betere toegang tot data.

Misschien ben je al eens naar het restaurant The Avocado Show in Amsterdam geweest? Dan heb je een goede kans dat je duurzaam geteelde Chileense avocado’s met een Nederlands tintje voorgeschoteld kreeg.