Tel Aviv: ‘Klimaatverandering is te urgent om te wachten op de perfecte omstandigheden’

Contentverzamelaar

Tel Aviv: ‘Klimaatverandering is te urgent om te wachten op de perfecte omstandigheden’

De Nederlandse ambassade in Tel Aviv werkt hard aan het omlaag brengen van de CO2-uitstoot. Die inspanning begon met het opzetten van een duurzaamheidsteam in het kader van Rank Your Embassy. Sarah Hage (afdeling verzetsdeelnemers en oorlogsslachtoffers) en Anouk van Eekeren (trainee water en klimaat) hebben daarin ervaren wat werkt: “betrek de CdP én de chauffeur en durf te experimenteren!”

De klimaatcrisis vraagt nu om actie, zeker in een land als Israel dat van nature al heet en droog is. Op de ambassade in Tel Aviv moest nog wel het bewustzijn omhoog dat iedereen een steentje bij kan dragen, door de uitvoering van een steeds groenere beleidsagenda en door groen gedrag binnen de organisatie. Het Rank Your Embassy-team fungeerde daarbij als kopgroep.

Uit de zeventien Sustainable Development Goals koos Tel Aviv ‘Climate Action’ met daarbinnen CO2 reductie en klimaatadaptatie als belangrijkste focuspoints. Het is belangrijk om je in eerste instantie op één thema te richten, vertelt Sarah. “Je kunt niet alle doelen tegelijkertijd aanpakken. Kies een doel waar je mee kunt beginnen en wat aansluit bij het land waar je je bevindt.”

Duurzaamheidsteam

Sarah doelt op het duurzaamheidsteam dat in 2019 werd opgezet. Zes collega’s van verschillende afdelingen, die samen hun ambassade een stuk groener wilden maken. “We zijn door de hele organisatie vertegenwoordigd”, zegt Sarah. “Zo kunnen we duurzaamheid overal onder de aandacht brengen.” Het team komt eens in de maand samen. Dan bespreken ze de lopende projecten en brainstormen ze over nieuwe initiatieven.

Bij de start maakte het zestal een analyse: hoe groot is de CO2-uitstoot van de ambassade en het personeel en waar valt de grootste CO2-reductie te behalen? Maar ze wisten ook dat een cultuurverandering binnen de ambassade nodig was. Sarah: “Dat begint met het goede voorbeeld geven, maar hoe zorg je dat collega’s volgen en vervolgens zelf voorop gaan lopen?”

Bewustwording

Het team maakte een presentatie over kansen voor CO2-reductie en sprak met medewerkers over hun ideeën. Het enthousiasmeren van de hele ambassade was het eerste doel. “We organiseerden een ludieke quiz op de residentie waar we tegelijkertijd input kregen over het kennisniveau en drijfveren van collega’s”, vertelt Anouk. “Het gaf de kans om te ontvangen en te zenden, over wat voor ons betreft het grotere doel is: een leefbare wereld waarin wij als ambassade een voorbeeld willen zijn. Van CdP tot de chauffeur, elke collega heeft daarbij zijn eigen drijfveer en mogelijkheden om een bijdrage te leveren.”

De bewustwording bleek het best te groeien door woorden om te zetten in daden. “We zijn een ochtend vrijwilligerswerk gaan doen in een voedseldistributiecentrum. Daar maakte het hele ambassadeteam pakketten voor mensen die het niet zo breed hadden, wat tegelijkertijd een actie was om voedselverspilling tegen te gaan”, vertelt Sarah enthousiast. “Met dit soort activiteiten proberen we stapje voor stapje een cultuurverandering binnen de ambassade te realiseren. Het leuke is dat we zo een sneeuwbaleffect creëren, en dat er ook tijdens andere events aandacht is voor duurzaamheid.”

Sprongen op de CO2-meter: de eerste post met een elektrische dienstauto

Dan de concrete plannen. Die zijn er inmiddels in alle vormen en maten. “Eerst stond er nog op iedere werkkamer een prullenbakje met daarin een plastic zakje. Dat hebben we aangepast, we hebben er een aantal weggehaald en de rest vervangen door recyclebakken. Doordat mensen iedere keer een stukje moeten lopen om iets weg te gooien, worden ze zich weer even bewust van de grote hoeveelheid wegwerpplastic om ons heen en de gevolgen voor het klimaat”, constateert Sarah.

 

Maar uiteindelijk wil de ambassade natuurlijk ook grote sprongen maken op de CO2-meter. Tel Aviv boekte succes met de aanschaf van een elektrische auto. Sarah: “Dit is een goed voorbeeld van onze tip ‘probeer en experimenteer’. Niet alles pakt precies uit zoals je bedacht had. Zo zijn wij met de komst van die auto lang bezig geweest. In Israël heb je nog niet zoveel oplaadpalen als in Nederland. En dat maakt dat het nog echt pionieren is. Maar dankzij de inzet van onze ambassadeur en het hele ambassadeteam hebben we die auto nu wel. Daarmee zijn we de eerste post buiten Europa met een elektrische auto!”

Walk the talk

Dit is ook een voorbeeld van ‘walk the talk’. Anouk: “De ambassadeur heeft nogal wat afspraken buiten de deur, daardoor neemt de elektrische auto een grote hap uit de CO2-uitstoot. Het is voor hem ook een mooi middel om een gesprek over dit onderwerp te openen als hij op werkbezoek is.”

Een ander idee om de CO2 te verminderen is het promoten van fietsen. Zo is er hard gewerkt aan de komst van een bicycle rack. Er komt nog een bord bij met duurzame feiten over Nederland. Het NL branding logo is zichtbaar op de fietsen, en we willen deze slogans ook plaatsen op social media en in de wachtkamer.

Ga experimenteren

De kanselarij zit in een niet-duurzaam, gedeeld kantoorgebouw. Het is dan ook niet makkelijk om dat te verduurzamen. Het verbruik van gas, water en elektriciteit kan in deze huurlocatie niet apart gemeten worden. De ambassade stapte over op ledlampen, ondanks dat niet te meten was wat het precies oplevert en de elektriciteitsrekening onveranderd bleef. “Het is een marathon, geen sprint”, zo omschrijft Anouk hun plannen voor het verduurzamen van de ambassade. “Klimaatverandering is te urgent om te wachten op de perfecte omstandigheden. Fail forward, ga dingen proberen. Als iets niet lukt, hou dan met het hele team de moed erin, is mijn advies aan anderen. Focus je op het grotere doel.”

Sarah’s belangrijkste tip, naast het vormen van een duurzaamheidsteam, is: kies een thema binnen duurzaamheid en begin gewoon. “Wij verloren ons in het begin in de details. We realiseerden ons toen dat het juist belangrijk is om knopen door te hakken en aan de slag te gaan. Het leuke is dat steeds meer collega’s hun steentje bijdragen. Op die manier zorg je echt voor verandering.”